SILA AMBIL PERHATIAN

Selamat datang Ke ANAK PAHANG BLOGGGER @ http://darulmakmurblogger.blogspot.com.

Mana-Mana Blog (hok yang mengaku anak Pahang sejati) yang belum ada dalam list bolehlah bagi link. Jangan lupa tepeklah banner & buat link skali. TQ
Tolong bagitau DAERAH SEKALI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, March 27, 2010

Kenapa Mesti Tinggalkan?


Assalamualaikum. Semoga kite seme sehat sejahtera adanya. Ginih weh, suatu masa dan ketika kita selalu sangat melalui perkara yang kita sendiri kurang pasti maksud kejadiannya. Ini berkenaan dengan gelagat kita semua. Bila time orang angkat makanan, tak kiralah time lepak kat serambi ke, dekat berenda ke, untuk jamu. orang suruh makan. Makan kueh, tak kiralah cekodok ke, karipap ke, pisang goreng ke, kalau perasan mesti yang last skali ada tinggal satu, orang taknok amik. pelawa orang ni tak nok, pelawa orang tu dia tak nok juga. mesti ada yang last tertinggal. Goneh gamoknya kejadian ni ye? Rasanya semua orang, tak kira daerah atau negeri mana pun, gelagat ni mesti berlaku dalam masyarakat kita. 

Kebarangkalian ia satu adab, mungkin juga. Nok hormat pada orang lain yang ada. Tak lah nampok pelahap sangat, mentekedaroh kuat kata dek orang. Nok kata takut nok basuh bekas makanan tu pun boleh juga, ayat 'sapa last basuh'. hok yang malas tu memang xbrani dah amik yang last tu. Mikir-mikir pun, tak bagus kalau tinggalkan makanan gitu, rezeki tu. Kalau nok dikatakan sebagai adat pun, macam tak logik je. Menda free kedo ke tepi, kalau kat kedai, sampai licin disapunya. Tapi itulah hakikatnya gelagat kita ni. 

Goneh gamoknya nak terangkan perkara ni? Persoalannya kenapa mesti tinggalkan? Ada sesapa yang boleh huraikan. Mintak sangat orang-orang lama kongsi sikit.

9 ulasan:

Mazru Majid said...

salam weh...

ye la weh..mmg gitu la sokmo..mungkin dah terbese dari kenit..

tinggalkan utk ulat semut te la..

kelompen said...

salam
koi tak reti nok info kone.
koi asey temerloh, keje pun temerloh. link koi http://kelompen377.blogspot.com
jemputan aok te, terimakasih sesangat ..

zulkbo said...

salam..
gamoknya dah terbiasa mak ayoh ajor dulu..takut orang kabo pelahap amat gamoknya..he he..tapi pada koi adat melambangkan bangsa..memang budaya kita ada niat di sebaliknya nak tinggal ke orang belakang makan gamoknya biarpun sebijik cekodok..yang penting ada sikap "ingat kat orang lain"..wallahualam

Jejaka Desa said...

Ingat sikit kat orang lain kabor dek orang tua dulu.Tapi kala kene yang kaki mentekedaroh tak dan ke rodong.Padan dia sorang je.

Desa Abu Hassan said...

koe ingat saja nak nunjuk manco jer..gone ngan tuan ghumah nanti kempunan...
moh sarapan pulut ngan tahi minyak..sedap pepaleh weh..!

SkreMpes! said...

Lama tak makan taik minyak weh. Pakat2 tinggal kat org2 belakang la. hehe. Pulut kuning mana tu?

Pacifist said...

salam che wie.
segan la tu,tp dlm ati nok ambil.kire malu-malu kucing.tp mmg mcm tu la,kalau kite g mane2 kenduri/makan.takut nampok pelahap kot.sy pun same.he he he

SkreMpes! said...

Salam, Pacifist & Semua,
Adakalanya bagus juge sifat malu tu ye. Kalau mende sedap, hok tukang makan yer pulak mcm beruang, xde can lah org blakang. Gulai masam ikan patin dengan sambal hitam. ermm sapa dulu lah jawabnya.

ila@cantekmama said...

Segan agoknyer,tp kalo tuan rumoh tu ckp 2 3 kali suroh abiskan,licin jugek akhirnyer..

SkreMpes~koi mmg nok carik sambal itam ni,dulu mase2 sek kt jtut kwn koi penoh bwok,mmg sedap..kt tloh koi x jumpe pulok, kalo kt jtut restoren mane boleh dpt sambal itam nie,koi mmg hajat nk makan lame dah..

 
Copyright 2009 Anak Pahang Blogger. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan