SILA AMBIL PERHATIAN

Selamat datang Ke ANAK PAHANG BLOGGGER @ http://darulmakmurblogger.blogspot.com.

Mana-Mana Blog (hok yang mengaku anak Pahang sejati) yang belum ada dalam list bolehlah bagi link. Jangan lupa tepeklah banner & buat link skali. TQ
Tolong bagitau DAERAH SEKALI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, January 6, 2011

Cepatkan Loading|Ringankan Blog|Jimat Bandwidth

Salam semua.

Dibawah neh kita diterangkan goneh gaya untuk ringankan blog dengan kaedah 'CSS Compress'. Tujuannya seperti yang dinyatakan tajuk di atas. Banyok ngat gunenyer. mudohla skit rodong-rodong nok lawat blog kita, almaklumla, kadang-kadang tu nk load pun sampai nyampoh perasaan. Kaedah ni banyok dah blogger lain terangkan, cuma sesekali kita perlu diingatkan atau saling mengingati. 

Kaedahnya;

1) Buka website CSS Drive-Compressor

2) Log in Blogger - 'Dashboard' - 'Edit HTML'

3) Copy bermula dari


4) Paste aje di ruang  'Insert CSS code:'

5) Di ruangan 'Compression mode:' Pilih Normal

6) Di ruangan 'Comments handling:' Pilih Don't strip any comments

7) Klik 'Compress-it!' dan kita akan dapat kod HTML 'body' yang baru.

8) Copy HTML tersebut dan paste semula di dalam HTML blog menggantikan yang lama di tempat yang sama.

9) Dinasihatkan agar download full templete yang lama dulu sebelum melakukan proses 'compress' ni, manalah tahu masih sayang pada gaya yang lama.

10) Save terus perubahan yang telah kita buat tu.- selesai

dan hasilnya banyak benda yang telah diubah dari segi saiz dan keperluan blog itu sendiri. Jadi kita dah menjimatkan Bandwidth serta meringankan blog, makanya lajulah sikit untuk dibuka/dilawati.

Tips: 
1) Mana-mana gambar yang diedit/dibuat sendiri hendaklah kita pastikan saiznya tidak terlalu besar sebelum dimasukkan ke dalam blog.
2) Buang mana-mana widget yang tidak sepatutnya ada dan mengganggu.
3)Kurangkan bilangan Post untuk dipaparkan.

Untuk mengetahui berat dan kelajuan Blog kita, bolehlah try check dalam Website Speed Test di bawah.


                                                                                                                                         Masukkan URL (Maximum 10)




(Cth. iwebtool.com)





Powered by iWEBTOOL

5 ulasan:

Cik SHiNJU said...

Tutorial yang sangat2 berguna..
Mekasih aok.. :)

Anak Ulu Cheka said...

buleh try nih...shinju ni yg deme nok cari tu...

AkuMuzikFilem said...

Salam.

Size : 98.25 sec
Load Time : 0.15 sec
Average speed per kb : 0 sec

Dah try. So ape maksudnye ek? berat ke? dekat 100kg dah ni.hehe

zulkbo said...

salam..
molek mata compress
blog kita bagi padat sket

Anonymous said...

AkuMuzikFilem: Ok la tuh. xla obes sgt..haha

http://myskrempes.blogspot.com/

 
Copyright 2009 Anak Pahang Blogger. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan